Pizzowe Roladki

Przepis na to cudo znalazł mój najlepszy mężczyzna. W ogóle nie przypuszczałam, że tak niepozorna przekąska zawładnie moim podniebieniem ale… stało się! Odkryłam kolejne pyszne danie, które zamierzam z czasem udoskonalać i zmieniać jego formę. Roladki są banalne do przygotowania. Ja zrobiłam najprostsze- z tego co miałam w lodówce, czyli z szynką i serem, ale tak naprawdę można do nich wrzucić wszystko na co tylko macie ochotę! Warto zapamiętać ten przepis na ciasto i używać go do zwykłej pizzy, bo naprawdę jest obłędne i nie trzeba długo czekać aż wyrośnie.

SKŁADNIKI

4,5- 5 szkl. mąki
1,5 szkl. ciepłej wody
1 łyżka drożdży
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
troszkę oleju

Nagrzać piekarnik do 170°C

Mąkę mieszamy z wodą, drożdżami, cukrem i solą. Ugniatamy i w ten sposób tworzymy ciasto. Pod koniec dodajemy trochę oleju. Rozdzielamy ciasto na dwie części i dajemy im odpocząć 5 minut na blacie. W tym czasie możecie przygotować składniki, które włożycie do środka.

Jedną z części rozwałkujemy tworząc z niej prostokąt. Układamy na nim składniki i zawijamy jak roladę. Gdy powstanie nam taki ‚gruby wąż’ kroimy go w 1,5- 2cm. plastry. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów, bo nasze oponki urosną. Pieczmy ok.20- 30 minut, aż się zarumienią a ciasto będzie suche (można sprawdzić patyczkiem). Po wyjęciu z pieca odczekaj 5 minut, aż zaczniesz pałaszować te pyszności

 

A to moja wersja: suszone pomidory, czarne oliwki, ser mozzarella i zioła prowansalskie. SMACZNEGO!

 

d1

d2

d3

 

 

 

One response to “Pizzowe Roladki

  1. Agu

    om nom nom! kupiłaś mnie tym przepisem w 100% ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>