Tort makowy

Zapewne część z Was już ma dość tych wszystkich tradycyjnych świątecznych ciast. Dlatego właśnie zamieszczam tutaj przepis na pyszny nowoczesny tort makowy, którym możecie zadziwić i zachwycić swoją rodzinę. Wykonanie oczywiście jest… banalne! Chociaż wiadomo, w kuchni bywają różne wypadki, a u mnie tym razem trochę się ich zdarzyło. Zaczęło się od wyrzucenia ubitych białek na podłogę, które od razu zostały pożarte przez mojego wszystkożernego psa. Potem przez swoją nieuwagę wyciągnęłam biszkopt za szybko i po przekrojeniu okazało się, że jest na środku niedopieczony. Przeżyłam zawał serca ale spokojnie! To także dało się jakoś uratować. Przekrojone części wsadziłam do piekarnika na 150ºC i je dopiekłam. Niestety po wyjęciu przeżyłam zawód życia bo okazało się, że biszkopt jest za suchy. Ale nie dałam się ponieść rozpaczy i uznałam, że nasączę go bardziej niż zwykle i na pewno będzie pyszny (całe szczęście utwierdzała mnie w tym przekonaniu moja mama bo w pierwszej chwili myślałam, że wyrzucę go całego do śmieci i upiekę jeszcze jeden). Potem na szczęście już wszystko poszło jak po maśle, a tort wyszedł cudowny!

Możecie oczywiście modyfikować ten przepis wraz ze swoimi upodobaniami. Ja odnalazłam swoją ukochaną odsłonę i właśnie nią się z Wami podzielę.

Biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
ok. 200 g maku ( to w zależności od tego ile chcecie)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzewamy do 170ºC.

Przygotowujemy biszkopt (jeśli nie dodacie maku i proszku do pieczenia to macie super przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi, a dodatkowo sprawia dużo frajdy bo rzuca się nim o podłogę, serio!).  Przesiewamy mąki i proszek do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając do nich stopniowo cukier. Potem po kolei dodajemy żółtka i mieszamy na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy przesiane mąki i mak i delikatnie mieszamy łyżką albo mieszadełkiem. Spód tortownicy o 24 cm. średnicy wykładamy papierem do pieczenia (jeśli zrobicie to w większej to też Wam wyjdzie, tylko tort będzie niższy). Masę wlewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 – 40 min. aż do „suchego patyczka”.  Po wyjęciu z piekarnika zrzucamy biszkopt w tortownicy z ok. 60 cm na podłogę a następnie studzimy.

Reszta składników:

400 ml. śmietany kremówki 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
dżem lub konfitura żurawinowa
opakowanie posiekanych migdałów (lub całych zalanych wrzątkiem, obranych ze skórki i posiekanych)
30 ml. rumu
30 ml. ciepłej wody

Śmietanę ubijamy dodając pod koniec cukier puder. PAMIĘTAJCIE, ŻE ŚMIETANA MUSI BYĆ MOCNO SCHŁODZONA! Biszkopt przecinamy na pół. Rum mieszamy z wodą i nasączamy nim biszkopt, potem nakładamy na niego dżem, 1/2 ubitej śmietany, migdały i na to 1/4 śmietany, która została. Nakładamy drugą część biszkoptu i smarujemy go na górze resztą śmietany.

Tort można przyozdobić według swojego pomysłu. Ja wykorzystałam suszoną żurawinę.

DSC_0855

DSC_0615

DSC_0800

2 responses to “Tort makowy

  1. Agu

    mam prośbę o przepis na coś co nie wymaga użycia piekarnika :D

Odpowiedz na „AguAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>